Śledź korzenny

Składniki:

  • śledzie surowe

Solanka:

  • 1 litra wody
  • sól 60-70g
  • łupiny cebuli jedna garść
  • czarna herbata 1 łyżka
  • sos sojowy 1 łyżki
  • miód 1 łyżka
  • listek laurowy
  • pieprz czarny
  • ziele angielskie
  • goździk
  • anyż gwiaździsty

Przygotowanie ryby

Ryby oczyszczamy, patroszymy, usuwamy skrzela

Solenie

Do garnka wlewamy wodę i dodajemy wszystkie składniki zalewy. Zioła dodajemy w ilościach jakie lubimy, po kilka ziaren. Zagotowujemy, odstawiamy, aby się schłodziła. Cedzimy zalewę. Wkładamy przygotowane śledzie do naczynia, zalewamy solanką. Ryba musi być zakryta solanką. Ryby solimy co najmniej 3 doby w lodówce. Codziennie przekładamy je w solance, aby ryba z każdej strony równomiernie nabrała koloru. Jak będzie dotykała do naczynia to w tych miejscach się nie wybarwi, dlatego należy ją przewracać.

Podanie

Śledzia z zalewy i sprawdzamy czy stopień zasolenia jest dla nas właściwy. To surowa ryba i czas solenia w wywarze musimy dostosować pod siebie. Rybę osuszamy i kroimy w dzwonko.

grupę Wyroby Domowe

Książki z przepisami znajdziecie w księgarni wydawcy Świat Książki

Smacznego