Biała szynka wg. Kuroka
Składniki:
- szynki wieprzowe bez skóry
- peklosól
- seler, pietruszka, por, marchew
- pieprz, listek laurowy, lubczyk
Przygotowanie mięsa
Szynkę kupujemy wyciętą jak do wędzenia. Ładny równy mięsień lub sami wycinamy z tylnej szynki.
Peklowanie
Przygotowujemy zalewę peklująca. Rozpuszczamy w 1 litrze wody 80g peklosoli. Szynkę nastrzykujemy tą samą zalewą w ilości 10%. Zalewamy szynk zalewą i odstawiamy na 5 dni do lodówki.
Obróbka termiczna
Do garnka wlewamy wodę. Kroimy warzywa w gruba kostkę, jak do wywaru, rosołu. Dodajemy przyprawy. Zagotowujemy, gotujemy warzywa 20 minut. Wyłączamy ogień i czekamy, aż temperatura spadnie do 80 stopni.
Wkładamy zapeklowana szynkę, musi on być całkowicie zanurzona.
Parzymy utrzymując temperaturę wody na poziomie 75-80 stopni doi uzyskania w najgrubszym miejscu szynki temperatury 68-70 stopni.
Po osiągnięciu temperatury w mięsie wyjmujemy i studzimy w chłodnym. Przechowujemy w lodówce.
Szynka nie jest wędzona! Jest to alternatywa dla nie mających wędzarni.
Podziękowania dla kolegi Kuroka za przesłanie przpisu.
Po przepisy, porady zapraszam również na grupę Wyroby Domowe
Książki z przepisami znajdziecie w księgarni wydawcy Świat Książki
Smacznego!