Trzy książki poniżej widoczne to seria trzech różnych pozycji o Domowym Wyrobie wędlin.
Są to moje trzy pierwsze książki w wydaniu pierwszym z lat 2015-2016
Książki z pierwszego wydania są dostępne w księgarni wydawcy:
Trzy książki poniżej widoczne to seria trzech różnych pozycji o Domowym Wyrobie wędlin.
Są to moje trzy pierwsze książki w wydaniu pierwszym z lat 2015-2016
Książki z pierwszego wydania są dostępne w księgarni wydawcy:
U nas nie za bardzo, może na kresach wschodnich.
Na zachodzie uważany za szkodliwy dla zdrowia.
To jest właśnie bardzo ciekawe jak zmienia się opinia na temat słoniny idąc od wschodu na zachód naszego kontynentu.
Jak uważacie komu wierzyć? Kto więcej wie na temat słoniny (tłuszczu)? Ludzie zamieszkujący Azję, wschodnią Europę, którzy od wieków jedzą sało, czy ludzie z zachodu znający sało z teorii?
Sało to samo zdrowie jak twierdzą uczeni np. z Rosji i Ukrainy, czy jest szkodliwe jak twierdzą uczone głowy np. z Polski i Europy zachodniej?
Dużo pytań i rozbieżności prawda? Ja jednak bardziej wierze praktykom 🙂
Mi i mojej rodzinie sało bardzo przypada do gustu. Dzieci wcinają je od maleńkości, ja od ponad 10 lat.
Sało to kawałek słoniny o grubości kilku palców, który jest tradycyjnym przysmakiem narodów wschodniosłowiańskich.
Trochę informacji z Internetu.
W wikipedii nie ma jeszcze zapisów na ten temat. Na innych stronach znalazłem:
„SAŁO (Słonina) – dla każdego Ukraińca – to nie jest po prostu słowo, to nie jest tylko produkt … to jest coś więcej ! W tym unikalnym, białym i tłustym produkcie, kryje się tradycja ukraińskiej wsi, ukraińskiej kuchni, ukraińskich przysmaków … jest to element życia Ukraińców i niektórych Narodów wschodniosłowiańskich ! Wielu utożsamia “słoninę ukraińską” jako symbol narodowy, tak jak kalina, słoneczniki, stepy … rzeczy, które zostały mocno ulokowane w Naszej świadomości ! Czasem powiadają, że kiedy “Prawdziwy Ukrainiec w dzieciństwie zaczyna mówić – pierwszym jego słowem jest “ŚWINIA” nie “Mama” 🙂 Jest to oczywiście żart, ale mówi o tym jak naród ukraiński jest związany ze słoniną. W dzisiejszym artykule chcemy przybliżyć Państwu “SAŁO” – ten cudowny dar przyrody … :)”
Warto przeczytać wszystkie informacje zawarte w tym artykule.
Źródło
Sało ma nawet własną stronę w Internecie. U nas chyba żadna kiełbaska, czy wędlina takiej strony nie ma!
Ciekawy program, gdzie lekarz mówi o właściwościach sała. Lekarz mówi jakie korzyści niesie jedzenie sała i ile go można dziennie zjadać. Sało to witaminy i nie tylko. Zobaczcie sami.
Sało jesz? To posłuchaj
O sale też jest sporo piosenek. Nie spotkałem, aby ktoś śpiewał o naszych tradycyjnych wyrobach.
Warto posłuchać i obejrzeć:
Sało parzone:
Sało po ukraińsku:
Sało solone:
Sało w słoikach
Sało wędzone (ciekawa wędzarnia tradycyjna z 7 metrowym kanałem dymowym!)
Sało solone na sucho”
Sało w rosole:
Dwie metody solenia sała – przepis szefa kuchni Lazersona
Tu znajdziecie przepisy na solenie sała podane przez rosyjskchui szefów kuchni:
Jest też na Ukrainie muzeum sała:
Jeśli chcecie dowiedzieć się więcej wklejcie w wyszukiwarkę słowo: сало
Przepisy na sało są moim blogu w zakładce SAŁO i SŁONINA, a co u mnie też ma swoją oddzielną zakładkę, bo jest ważne 🙂
Miłej lektury i smacznego sała! 🙂