Składniki na 1 litrowy słoik:
- pieczarki 3kg
- sól kamienna
Do zalewy:
- marchew 1 szt
- seler naciowy 1 gałązka
- cebula 1 szt średnia
- pieprz 1 łyżeczka
- kolendra 1 łyżeczka
- listek laurowy 3 szt
- ziele angielskie 6szt
- gorczyca 1 łyżeczka
- cukier 1 łyżeczka
- woda 5 szklanek
- ocet spirytusowy 10% 1 szklanka
Grzyby oczyszczamy.
Powinny być jak najmniejsze, jędrne i zamknięte. Odcinamy nóżkę pod kapeluszem.
Do garnka wlewamy trzy litry wody i wsypujemy czubatą łyżkę soli. Podgrzewamy i gdy jest ciepła wkładamy grzyby. Zagotowujemy wszystko i gotujemy 10 minut. Następnie przekładamy gorące grzyby do wcześniej przygotowanych słoików.
Zalewa
Do garnka wlewamy 5 szklanek wody i szklankę octu. Dodajemy rozdrobnione warzywa, przyprawy oraz cukier. Zagotowujemy i gorąca zalewą zalewamy gorące grzyby w słoikach. Zakręcamy i odstawiamy aby ostygły.
Po przepisy, porady zapraszam również na naszą grupę Wyroby Domowe
Książki z przepisami znajdziecie w księgarni wydawcy Świat Książki
Smacznego