Słonina BBQ

Składniki:

– słonina wieprzowa lub z dzika

– czosnek

– sól

przyprawa BBQ

– miód

Słonina powinna być gruba. Przycinamy ją na kawałki co najmniej 8-10cm szerokości. Robimy nożem pionowe kieszonki w słoninie w które wkładamy ząbki czosnku. Kilka dużych ząbków rozcieramy i nacieramy słoninę z każdej strony. Do pojemnika wysypujemy na dno warstwę soli 2cm. Na nią układamy kawałki słoniny i zasypujemy całkowicie solą. Odstawiamy słoninę w chłodne miejsce na dwa tygodnie. Po tym czasie wyjmujemy słoninę, oczyszczamy szczotką z soli. 

Przygotowujemy przyprawę BBQ wg. przepisu LINK

Nacieramy słoninę miodem i obtaczamy w przygotowanej przyprawie z każdej strony dość grubą warstwą. 

Układamy słoninę na kratkach.

Wędzarnię rozgrzewamy do około 100 stopni. Gdy osiągnie temperaturę wkładamy duże klocki drewna do paleniska, aby było sporo dymu. Wstawiamy kratki ze słonina.

Wędzimy na gorąco słoninę około 50 minut, aż do osiągnięcia wewnątrz temperatury 52-54 stopnie. Po osiągnięciu temperatury studzimy i przenosimy do lodówki.

Do tego typu wyrobów sprawdza się Smoker Borniaka