Składniki:
- cukinia 350 g
- cukier 140 g
- szczypta soli
- mąka pszenna 240 g
- jaja 2 sztuki (średniej wielkości)
- kakao 45 g
- olej 125 ml
- proszek do pieczenia 1łyżeczka
- naturalny aromat waniliowy kila kropel
Cukinię obrać, wydrążyć gniazda nasienne i starkować na grubych oczkach.
Można ją odłożyć na 15- 20 min na sito, żeby trochę ociekła.
Jaja ubić z cukrem, a następnie dodać olej.
Do oddzielnego naczynia przesiać wszystkie sypkie składniki.
Odciśniętą cukinię połączyć z ubitymi jajami, a następnie dodać produkty sypkie. Lekko wymieszać łyżką lub łopatką (tylko do połączenia składników). Ciasto przełożyć do formy wyłożonej papierem do pieczenia – u mnie keksówka 10×25 cm.
Piekarnik nagrzać do 180˚C.
Wstawić ciasto piec ok. 60 min (góra/dół)
Po przepisy, porady zapraszam również na naszą grupę Wyroby Domowe
Książki z przepisami znajdziecie w księgarni wydawcy Świat Książki
Smacznego