Brownie z cukinią

Składniki:

  • cukinia 350 g
  • cukier 140 g
  • szczypta soli
  • mąka pszenna 240 g
  • jaja 2 sztuki (średniej wielkości)
  • kakao 45 g
  • olej 125 ml
  • proszek do pieczenia 1łyżeczka
  • naturalny aromat waniliowy kila kropel

Cukinię obrać, wydrążyć gniazda nasienne i starkować na grubych oczkach.

Można ją odłożyć na 15- 20 min na sito, żeby trochę ociekła.

Jaja ubić z cukrem, a następnie dodać olej.

Do oddzielnego naczynia przesiać wszystkie sypkie składniki.

Odciśniętą cukinię połączyć z ubitymi jajami, a następnie dodać produkty sypkie. Lekko wymieszać łyżką lub łopatką (tylko do połączenia składników). Ciasto przełożyć do formy wyłożonej papierem do pieczenia – u mnie keksówka 10×25 cm.

Piekarnik nagrzać do 180˚C.

Wstawić ciasto piec ok. 60 min (góra/dół)

Po przepisy, porady zapraszam również na naszą grupę Wyroby Domowe

Książki z przepisami znajdziecie w księgarni wydawcy Świat Książki

Smacznego