Hamburger – domowy 100% naturalny
Bułki
Ciasto tak jak na hot dogi: przepis
Ciasto po wyrośnięciu rozwałkowałam na placek ok 1,5-2 cm grubości i wycinałam kółka kubkiem o dużej średnicy.
Placki wyrastały w piekarnika ok 0,5h. Póżniej posmarowałam żółtkiem, posypałam sezamem i piekłam w temp. 190 st ok 20 min (piekarnik nagrzewał się razem z bułami).
Kotlety
1 kg wołowiny (II klasy)
– pieprz,
– majeranek,
– papryka słodka,
– czosnek niedźwiedzi,
– 4 łyżeczki sosu sojowego,
– sól,
– 2 jajka,
– 3 łyżki bułki tartej.
Mięso zemleć na grubym oczku (10-12mm).
Wszystko wymieszać z przyprawami dodanymi wedle smaku i gustów na gładką masę. Uormowałać okrągłe placki o średnicy i grubości zbliżonej do bułek. Smażyć na patelni grilowej.
Sos ogórkowy
– majonez,
– jogurt naturalny,
– 0,5 łyżeczki słodkiej papryki,
– 0,5 łyżeczki pieprzu mielonego,
– 0,5 łyżeczki soli,
– 1 łyżeczka posiekanej świeżej bazylii
– 5 ząbków czosnku,
– 1 średniej wielkości ogórek obrany i starkowany na dużych oczkach
Majonez i jogurt wymieszane w stosunku 1:1. (w sumie ok 1 szklanki). Następnie dodajemy zioła i rozciśnięty czosnek. Mieszamy i gotowe.
Ponadto dodatki (według uznania)
– świeża sałata,
– cebula pokrojona w wiórki,
– pomidorki śliwkowe pokrojone w plastry,
– keczup (najlepiej domowy).
Wykonanie jest bardzo proste i nie trzeba chyba się rozpisywać. Bułkę po upieczeniu i lekkim przestudzeniu kroimy na pół, podpiekamy z obu stron dodatkowo na patelni grillowej (żeby była chrupiąca) i wkładamy do środka kotlecik, warzywa i sos w dowolnej ilości i kolejności.
Smacznego!!