Składniki:
– kurczak
– przyprawa bbq do kurczaka gotowa lub własnego wyrobu
– cytryna
– pomarańcza
– sok z pomarańczy
– oliwa ¼ szklanki
– czosnek 3 ząbki
– rozmaryn
– tymianek
– ocet balsamiczny pomarańczowy 1 łyżka
– słodka papryka
– masło 2 łyżki
Przygotowanie kurczaka i marynaty
Kurczaka myjemy osuszamy. Przygotowujemy marynatę: do oliwy dodajemy roztarty czosnek, rozmaryn i tymianek kilka listków oraz paprykę, masło, ocet i blend ujemy wszystko na gładką masę. Cytrusy sparzamy i dodajemy nieco startej skórki do marynaty. Teraz należy otrzymaną marynatę wcisnąć pod skórę piersi i udek. Palcem robimy delikatnie kanały i możemy za pomocą dużej strzykawy wtłoczyć marynatę. Razomasowujemy. Pozostała marynatę wlewamy do wnętrz oraz smarujemy z zewnątrz. Posypujemy kurczaka przyprawą do BBQ. Domową przyprawę do BBQ można przygotować wg. opisu w mojej ostatniej z książek Domowe wędliny tradycyjne i myśliwskie oraz wędzenie ryb.
Kurczaka kładziemy do szklanego naczynia i odstawiamy na 3 godziny do lodówki.
Pieczenie kurczaka na rożnie grilla Broil King
Z grilla w moim przypadku Monarch 390 wyjmujemy ruszta oraz półkę do podgrzewania.
Kurczaka nabijamy na rożen. Grill rozgrzewamy dolnymi palnikami do 200 stopni. Na aromatyzery ustawiamy brytfannę ja używam GN. Wlewamy do niej sok z pomarańczy oraz układamy trochę plastrów cebuli, pomarańczy i cytryny.
Kurczaka na rożnie podłączamy do silnika i wyrównoważmy za pomocą ciężarka (przeciwwagi) który jest w zestawie BroilKinga.
Odpalamy palnik rożna i ustawiamy tak, aby temperatura w grillu była na poziomie 200-220 stopni. Czas pieczenia kurczaka to 20-30 min/kg do uzyskania wewnątrz najgrubszego mięśnia co najmniej 78 stopni.
Po przepisy, porady zapraszam również na grupę Wyroby Domowe
Smacznego