Składniki:
- łopatka wieprzowa 4kg
- karkówka wieprzowa 1kg
- peklosól 17-22g/kg
- pieprz biały 1g/kg
- gałka muszkatołowa 1g/kg
- czosnek 2-3 ząbki na kg
- sos sojowy (dobrej jakości)
- mąka ziemniaczana 20g/kg
Mięso poddajemy klasyfikacji. W wyniku tego otrzymujemy mięso kl. I, II i III. Wszystkie rodzaje mięsa peklujemy oddzielnie na sucho 48h w chłodzie. Następnie mięso kl. I rozdrabniamy na sitku 10mm, kl. II na sitku 6mm, a kl. III na sitku 3mm. Mieszamy mięso dodając przyprawy, wodę w ilości do 5% i na koniec mąkę. Wyrabiamy masę mięsną, aż nabierze kleistości.
Do praski (szynkowaru) wkładamy worek do parzenia lub wykładamy folią celulozową. Napełniamy praskę mięsem, tak aby nie było kieszonek z powietrzem. Zawiązujemy worek, zamykamy szynkowar i napinamy sprężynę.
Wodę nagrzewamy do ok. 80 stopni. Wstawiamy szynkowar do naczynia z woda i parzymy mielonkę 1,45-2h. Zwalniamy napiecie sprężyny i studzimy mielonkę w chłodnym pomieszczeniu.
Zamiast praski można użyć osłonek barierowych.
Po przepisy, porady zapraszam również do naszej grupy Wyroby Domowe
Smacznego