– plotka 2kg (lub inne ryby jeziorowe)
– marchew 4szt
– seler korzeniowy 1/2
– pietruszka korzeń 1szt
– cebula 3szt
– por 1szt
– kapusta biała 1/4 główki (średnia)
– koncentrat pomidorowy 800g
– ketchup pikantny 450g
– ryż 300g
– pieprz
– papryka słodka oraz ostra
– sól
– olej roślinny 100g
Surową, oczyszczoną rybę ze skórą pozbawiamy dużych ości
i rozdrabniamy na sutku 2-3mm dwa razy. Niektórzy mielą ryby z ośćmi.
Ryż zalewamy wodą w ilości 500ml. Zagotowujemy i gotujemy pod przykryciem na małym ogniu 8min.
Warzywa tarkujemy .
Kapustę i pora rozdrabniamy na sutku 6mm, smażymy w rondlu. Dodajemy rozdrobnioną rybę, przyprawy do smaku, koncentrat oraz ketchup. Mieszamy, dodajemy ryż oraz olej. Zamiast oleju można dodać bulion rybny.
Napełniamy słoiki i pasteryzujemy trzykrotnie.
Podziękowania za przepis koledze wędkarzowi Leszkowi.
Przepis nieco zmodyfikowany
Po przepisy, porady zapraszam również na naszą grupę Wyroby Domowe
Książki z przepisami znajdziecie w księgarni wydawcy Świat Książki
Smacznego