Składniki:
- przepiórki
- oliwa z oliwek
- sól kamienna
- pieprz
- papryka słodka
- sok z cytryny
- rozmaryn
Najpierw przygotowujemy marynatę. Do miseczki wlewamy dwie łyżki oliwy, łyżeczkę soku z cytryny, doprawiamy pieprzem, sola i papryką.
Przypraw dajemy jak najmniej, aby nie zdominowały one delikatnego smaku mięska.
Mieszamy marynatę i nacieramy przepiórki od wewnątrz i z zewnątrz. Do wnętrza wkładamy gałązkę świeżego rozmarynu. Układamy przepiórki w misce, nakrywamy i odstawiamy na 30 minut do lodówki.
Ja do pieczenia na rożnie używam grilla gazowego. Świetnie się sprawdza. Temperaturę reguluję na poziomie 180-200 stopni. Przepiórki nakładamy na rożen i mocujemy na grillu, Rożen obracany jest przez silnik elektryczny, a mięso opieka płomiennik gazowy.
Przepiórki pieczemy, aż skórka się zarumieni i uzyskają temperaturę wewnątrz mięsa 72-75 stopni Celsjusza. Ważne jest, aby temperatura pod pokrywą nie byłą za wysoka, a czas za długi. Mięso przepiórek jest delikatne i chude. Nie chcemy, aby wyschły one na rożnie.
Po przepisy, porady zapraszam również na grupę Wyroby Domowe
Książki z przepisami znajdziecie w księgarni wydawcy Świat Książki
Smacznego