Przepiórka z rożna

Składniki:

  • przepiórki
  • oliwa z oliwek
  • sól kamienna
  • pieprz
  • papryka słodka
  • sok z cytryny
  • rozmaryn

Najpierw przygotowujemy marynatę. Do miseczki wlewamy dwie łyżki oliwy, łyżeczkę soku z cytryny, doprawiamy pieprzem, sola i papryką.

Przypraw dajemy jak najmniej, aby nie zdominowały one delikatnego smaku mięska.

Mieszamy marynatę i nacieramy przepiórki od wewnątrz i z zewnątrz. Do wnętrza wkładamy gałązkę świeżego rozmarynu. Układamy przepiórki w misce, nakrywamy i odstawiamy na 30 minut do lodówki.

Ja do pieczenia na rożnie używam grilla gazowego. Świetnie się sprawdza. Temperaturę reguluję na poziomie 180-200 stopni. Przepiórki nakładamy na rożen i mocujemy na grillu, Rożen obracany jest przez silnik elektryczny, a mięso opieka płomiennik gazowy.

Przepiórki pieczemy, aż skórka się zarumieni i uzyskają temperaturę wewnątrz mięsa 72-75 stopni Celsjusza. Ważne jest, aby temperatura pod pokrywą nie byłą za wysoka, a czas za długi. Mięso przepiórek jest delikatne i chude. Nie chcemy, aby wyschły one na rożnie.

Po przepisy, porady zapraszam również na grupę Wyroby Domowe

Książki z przepisami znajdziecie w księgarni wydawcy Świat Książki

Smacznego