Pyszny piernik wg. dr Grzegorza Russaka

Składniki:

  • trzy szklanki miodu
  • szklanka cukru białego
  • 2 łyżki stołowe mielonych goździków
  • łyżeczka świeżo tarkowanej gałki muszkatołowej
  • łyżeczka pieprzu mielonego
  • 2 łyżki stołowe kakao
  • tabliczka czekolady
  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 2 szklanki mąki żytniej
  • 6 jaj
  • 25dkg masła
  • 4 łyżki oliwy
  • bakalie
  • czubata łyżka sody
  • 150ml mleka

W rondelku na kuchni podgrzewamy miód i cukier. Dodajemy mielone przyprawy piernikowe oraz kakao, a następnie dodajemy tabliczkę czekolady, jak wszystko się połączy – studzimy.

Zawartość rondelka wlewamy do makutry, ucierając dodajemy zmieszaną mąkę  pszenną z żytnią, do tego dodajemy całe jaja, masło oraz oliwę. Wybijamy to przez pół godziny, aby na końcu dodać bakalie, obtoczone w mące, aby nie opadły na dno w cieście: orzechy, rodzynki, pokrojone figi (po 20dkg) i łyżkę czubatą od herbaty sody rozpuszczonej w kieliszku mleka (ok. 150ml).

Gdy ciasto jest rzadkie, dosypujemy mąki pszennej do uzyskania konsystencji gęstej śmietany. Wlewamy ciasto na dwie blachy i pieczemy w niezbyt gorącym piekarniku (170 stopni) 1 do 1,5 godziny.

Pamiętajmy, że piernik im starszy, tym lepszy.

Po dwóch tygodniach możemy przełożyć go kremem (my użyliśmy dżemu z czarnej porzeczki) i polewamy czekoladą.

Polecamy. Jest pycha

Po przepisy, porady zapraszam również do naszej grupy Wyroby Domowe

Książki z przepisami znajdziecie w księgarni wydawcy Świat Książki