Pyszny piernik wg. dr Grzegorza Russaka

Pyszny piernik wg. dr Grzegorza Russaka

Składniki:

– trzy szklanki miodu

– szklanka cukru białego

– 2 łyżki stołowe mielonych goździków

– łyżeczka świeżo tarkowanej gałki muszkatołowej

– łyżeczka pieprzu mielonego

– 2 łyżki stołowe kakao

– tabliczka czekolady

– 2 szklanki mąki pszennej

– 2 szklanki mąki żytniej

– 6 jaj

– 25dkg masła

– 4 łyżki oliwy

– bakalie

– czubata łyżka sody

– 150ml mleka

W rondelku na kuchni podgrzewamy miód i cukier. Dodajemy mielone przyprawy piernikowe oraz kakao, a następnie dodajemy tabliczkę czekolady, jak wszystko się połączy – studzimy.

Zawartość rondelka wlewamy do makutry, ucierając dodajemy zmieszaną mąkę  pszenną z żytnią, do tego dodajemy całe jaja, masło oraz oliwę. Wybijamy to przez pół godziny, aby na końcu dodać bakalie, obtoczone w mące, aby nie opadły na dno w cieście: orzechy, rodzynki, pokrojone figi (po 20dkg) i łyżkę czubatą od herbaty sody rozpuszczonej w kieliszku mleka (ok. 150ml).

Gdy ciasto jest rzadkie, dosypujemy mąki pszennej do uzyskania konsystencji gęstej śmietany. Wlewamy ciasto na dwie blachy i pieczemy w niezbyt gorącym piekarniku (170 stopni) 1 do 1,5 godziny.

Pamiętajmy, że piernik im starszy, tym lepszy.

Po dwóch tygodniach możemy przełożyć go kremem (my użyliśmy dżemu z czarnej porzeczki) i polewamy czekoladą.

Smacznego. Polecamy. Jest pycha