Składniki:
– kilka cienkich placków naleśnikowych, które można usmażyć z dodatkiem sosu sojowego lub jeszcze lepiej sojowo-grzybowego,
– 2 płaty śledziowe (wymoczone, odsączone i pokrojone w paski ok. 1 cm grubości),
– ugotowany w mundurku burak pocięty w cienkie słupki lub starkowany na grubych oczkach,
– 2 ziemniaki ugotowane w mundurku i przeciśnięte na puree,
– kilka łyżek majonezu,
Pieprz do smaku.
PRZYGOTOWANIE:
Placki naleśnikowe umieścić na macie do sushi (można odciąć około jednej piątej naleśnika). Na naleśniku umieścić cienką warstwie ciepłego puree, a na środku tartych ziemniaków: buraki i pasek majonezu. Na pasek majonezowy położyć kawałki śledzia.
Za pomocą maty docisnąć naleśnik. Gotowy zwinięty naleśnik pokroić na plastry według uznania, najlepiej wyglądają 2 – 3 cm.
Smacznego