Szampan mleczny
Zapomniany napój z PRL-u
Składniki:
– serwatka,
– cukier 5%,
– drożdże winiarskie 1g/5l ( ja użyłem bayanus G995) lub piekarnicze,
– rodzynki jeśli ktoś chce
Jest to znakomity sposób zagospodarowania serwatki po produkcji serów.
Serwatkę należy podgrzać do ok. 90 stopni.
Ok. 2% całkowitej ilości cukru skarmelizować i dodać do gorącej serwatki mieszając.
Dodać też pozostała część cukru do serwatki. Po rozpuszczeniu serwatkę odstawić do ostygnięcia.
Wykonać starter drożdżowy. Ok. 150ml serwatki o temp. 25-30 stopni + 4 łyżeczki cukru + drożdże. Odstawić na ok. 1 godzinkę.
Po ostygnięciu serwatki np. w dużym garnku dodać starter drożdżowy i odstawić na w temp pokojowej na ok. 8h.
Następnie zlać do butelek znad osadu dodając 1-3 rodzynki na butelkę. Ja dawałem 1 rodzynkę na 0,5l . Odstawić w temp pokojowej na kolejne ok. 8 h. Następnie sprawdzić stopień przefermentowania (smakowo) i przenieść butelki do lodówki (temp. ok. 6-8 stopni).
Super napój na gorące dni. Zużyć jak najszybciej.