Szynka parzona z tłuszczykiem
Składniki:
– szynki wieprzowe ze skórą i tłuszczykiem,
– peklosól,
przyprawy do zalewy:
-listek laurowy
– ziele angielskie
– pieprz
– majeranek
– czosnek
-listek laurowy
– ziele angielskie
– pieprz
– majeranek
– czosnek
Robimy zalewę do peklowania na mokro wg. dziadka
Peklujemy wycięte wcześniej ze skórką i tłuszczykiem szyneczki 48h.
Następnie po wyjęciu z zalewy szyneczki upychamy w osłonki poliamidowe (nie termokurczliwe), dodajemy troszkę żelatyny do osłonki i zawiązujemy. Możemy włożyć listek laurowy. Parzymy ok 2 h w wodzie o temp. 75-80 stopni max.
Studzimy w zimnej wodzie, a następnie w lodówce.
Jest mniam, szyneczka soczysta, skórka miękka. Każdy może to zrobić.Prosta i smaczna
Wg. tego przepisu można zrobić szynkę prasowaną w prasce z wyciętego mięśnia szynki tylnej. Zamiast osłonki poliamidowej używamy woreczków do pieczenia.