- Uda kurczak, indyka, kaczki lub kawałki drobiu z kością
- cebule 2 duże szt
- czosnek 1 główka
- marchew 2 szt
- papryka słodka 1 szt
- ziemniaki 4szt
- kandyzowane cytryny 2 szt
- cytryna 1 szt – na sok
- kolendra kilka pęczek
- pietruszka pęczek
- koper garść
- pomidory peltai 1 puszka
- sól do smaku
- oliwa 50g
- przyprawa do tajni gruzińska lub marokańska
Jeśli nie mamy gotowej przyprawy można ją zrobić samemu:
- imbiru mielony 1 łyżka
- kurkum 1 łyżka
- kmin mielony 1 łyżka
- pieprz mielony 1 łyżka
- papryka 1 łyżka
- papryka ostra 1 łyżka
- goździk mielony 1 łyżeczka
- kolendra 1 łyżeczka
Marynata do mięsa: oliwa, łyżka przyprawy marokańskiej, sok z połowy cytryny, posiekana pietruszka, koperek i kolendra. Wszystko mieszamy i wkładamy do marynaty mięso. Odstawiamy na kilka godzin.
Rozpalamy ogień pod tajin (ja mam z żeliwną patelnią-spodem). Wlewamy trochę oliwy i wrzucamy pokrojona w piórka cebulę. Smażymy ja do zeszklenia. Teraz rozsuwamy na boki cebulę i wkładamy pokrojone w talarki ziemniaki, mogą być młode ze skórką. Na wierzch wygarniamy cebulę, na ziemniaki.
Następnie sypiemy warstwę pokrojonej w słupki marchwi, na to wykładamy zamarynowane mięso, na nie pokrojoną paprykę, zalewamy pomidorami i pozostałą marynata z mięsa. Kładziemy główkę czosnku, oraz dodajemy kiszone cytryny, nakrywamy tajin i dusimy potrawę 45-60 minut. Sprawdzamy czy mięso jest miękkie.
Po przepisy, porady zapraszam również na naszą grupę Wyroby Domowe
Książki z przepisami znajdziecie w księgarni wydawcy Świat Książki
Smacznego