Tajin drobiowy

  • Uda kurczak, indyka, kaczki lub kawałki drobiu z kością
  • cebule 2 duże szt
  • czosnek 1 główka
  • marchew 2 szt
  • papryka słodka 1 szt
  • ziemniaki 4szt
  • kandyzowane cytryny 2 szt
  • cytryna 1 szt – na sok
  • kolendra kilka pęczek
  • pietruszka pęczek
  • koper garść
  • pomidory peltai 1 puszka
  • sól do smaku
  • oliwa 50g
  • przyprawa do tajni gruzińska lub marokańska

Jeśli nie mamy gotowej przyprawy można ją zrobić samemu:

  • imbiru mielony 1 łyżka
  • kurkum 1 łyżka
  • kmin mielony 1 łyżka
  • pieprz mielony 1 łyżka
  • papryka 1 łyżka
  • papryka ostra 1 łyżka
  • goździk mielony 1 łyżeczka
  • kolendra 1 łyżeczka

Marynata do mięsa: oliwa, łyżka przyprawy marokańskiej, sok z połowy cytryny, posiekana pietruszka, koperek i kolendra. Wszystko mieszamy i wkładamy do marynaty mięso. Odstawiamy na kilka godzin.

Rozpalamy ogień pod tajin (ja mam z żeliwną patelnią-spodem). Wlewamy trochę oliwy i wrzucamy pokrojona w piórka cebulę. Smażymy ja do zeszklenia. Teraz rozsuwamy na boki cebulę i wkładamy pokrojone w talarki ziemniaki, mogą być młode ze skórką. Na wierzch wygarniamy cebulę, na ziemniaki.

Następnie sypiemy warstwę pokrojonej w słupki marchwi, na to wykładamy zamarynowane mięso, na nie pokrojoną paprykę, zalewamy pomidorami i pozostałą marynata z mięsa. Kładziemy główkę czosnku, oraz dodajemy kiszone cytryny, nakrywamy tajin i dusimy potrawę 45-60 minut. Sprawdzamy czy mięso jest miękkie.

Po przepisy, porady zapraszam również na naszą grupę Wyroby Domowe

Książki z przepisami znajdziecie w księgarni wydawcy Świat Książki

Smacznego