Tuszonka słoikowa
Produkty:
– 2kg karkówki
-2kg łopatki klasyfikowanej
Mięso pokroić w kostkę ok 3x3cm
Zdenaturować na patelni, na smalcu i włożyć do garnka.
Pokroić w kostkę ok 300g cebuli i zarumienić w tłuszczu na patelni, a następnie przełożyć do garnka z mięsem.
Dolać wody i pieprz, listek laurowy soli do smaku.
Dusić ok 1h.
Mięsko nałożyć do wysterylizowanych słoików typu WEK i zalać sosem z duszenia tak, aby mięsko nie wystawało. Wsypać płaską łyżeczkę żelatyny.
Słoiki zamknąć i pasteryzować w wodzie ok 1h.
Odstawić na ok 7dni i następnie po wyjęciu ze słoików można pałaszować.
Zawartość słoika:
Najlepiej smakuje z chlebkiem własnej produkcji.
Smacznego