Uszy i ozory wędzone

Jest to przysmak pochodzący z terenów Litwy.

Składniki:

– ozory wieprzowe

– uszy wieprzowe

– peklosól lub sól

Ozory sparzyć i obrać ze skóry. Zasolić wszystko 24h na sucho 17g/1kg mięsa.

Powiesić na hakach lub przędzy w wędzarni osuszyć. Wędzić ciepłym dymem o temp. ok 50 stopni przez ok. 6h do uzyskania właściwego koloru.

Następnie parzyć ozory i uszy w wodzie o temp. 75 stopni do osiągnięcia wewnątrz temp ok. 70 stopni. Aby ozory się nie zawijały można wkłuć w każdy patyczek szaszłykowy.

Wędzone uszy świetnie nadają się do przygotowania zupy typu kapuśniak lub czernina (juśnik foto poniżej).

Lepszym sposobem na tego typu wyroby do konsumpcji bezpośredniej jest  najpierw parzenie a dopiero później wędzenie.

Po przepisy, porady zapraszam również na grupę Wyroby Domowe

Książki z przepisami znajdziecie w księgarni wydawcy Świat Książki

Smacznego!