Składniki:
- świeża makrela
- sól kamienna
- woda,
Rybę patroszymy. Przygotowujemy solankę ok 40g soli na 1 litr wody w ilości takiej, aby rybki swobodnie pływały. Wkładamy ryby do naczynia, zalewamy solanką i wstawiamy do chłodnego pomieszczenia lub lodówki (temp. ok 6 stopni) na ok. 12h (na noc).
Wyjmujemy z solanki, nie płuczemy, wieszamy na haki i na kijach do ocieknięcia. Wkładamy do ciepłej wędzarki ok. 50 stopni i suszymy powierzchnię ryb. Następnie, gdy rybki są już suche puszczamy dym i wędzimy do uzyskania złotego koloru (temp ok. 50 st.). Następnie podnosimy temp. do ok. 80-90 stopni na ok. 45-60 min i podpiekamy. Trzeba uważać z temp., aby nie wytapiać rybek.
Po przepisy, porady zapraszam również na grupę Wyroby Domowe
Smacznego