Wędzone żołądki

Składniki:

  • żołądki wieprzowe
  • sól
  • włoszczyzna
  • pieprz czarny
  • ziele angielskie
  • listek laurowy

Parzenie

Żołądki oczyszczamy, odrywamy tłuszcz, przewracamy środkiem na zewnątrz, myjemy. Do garnka wlewamy wodę podgrzewamy do 80 stopni. Wkładamy żołądek i pół godzinie wyjmujemy go. Wodę wylewamy. Jest mętna. Teraz do garnka wlewamy wodę dodajemy włoszczyznę oraz przyprawy, sól. Podgrzewamy wodę do 80-90 stopni nie więcej. Wkładamy żołądki i parzymy w takiej temperaturze 3h.

Chłodzenie

Następnie wyjmujemy żołądki i odkładamy do ostygnięcia. Jak już się ochłodzą lekko je prasujemy. Kładziemy na nie deskę do krojenia i przyciskamy czymś. Następnie wieszamy na hakach celem ocieknięcia.

Wędzenie

Wędzarnię rozgrzewamy do 40-50 stopni wieszamy żołądki i suszymy przy dużym przepływie powietrza i minimalnej ilosci dymu.

Gdy żołądki będą suche w dotyku wędzimy w takiej temperaturze do żądanego koloru. Następnie przenosimy do chłodnego pomieszczenia i studzimy.

Po przepisy, porady zapraszam również na grupę Wyroby Domowe

Książki z przepisami znajdziecie w księgarni wydawcy Świat Książki

Smacznego