Żeberka z wolnowaru

Żeberka z wolnowaru wg. ChefPaula


Składniki:

1,5 kg żeberek wieprzowych,
1 kg kwaszonej kapusty,
1/2 główki białej kapusty,
1 czerwona papryka,
1/2 dużej czerwonej cebuli,
4 ząbki czosnku,
1 łyżeczka suszonego estragonu,
5 dużych plastrów wędzonego boczku (około 10 dkg),
2 łyżki mąki,
1/2 litra bulionu warzywnego,
1 kieliszek ginu,
2 łyżki smalcu
sól i pieprz do smaku

Żeberka rozcinamy na porcje, małe odcinki. Paprykę kroimy w kostkę, cebulę i czosnek w plastry.

Boczek siekamy i podsmażamy na patelni, dodajemy paprykę, podsmażamy razem na półmiękko, dodajemy cebulę, czosnek i chwilę jeszcze razem podsmażamy. Przekładamy do wolnowara.

Mąkę wsypujemy do plastikowego woreczka, dodajemy sól i pieprz oraz podzielone  żeberka. Worek zamykamy i potrząsamy do momentu całkowitego obtoczenia mięsa mąką. Na patelni, na której wcześniej smażyliśmy rozpuszczamy smalec i obsmażamy żeberka.

Do wolnowara dodajemy kwaszoną kapustę, poszatkowaną białą kapustę i obsmażone żeberka. Dodajemy estragon, gin, bulion i całość mieszamy. Mięso powinno być zakryte kapustą. Włączamy wolnowar na min grzanie i gotujemy 4-5h w zależnosci jak miękkie mięso lubimy.

Można podawać z obsmażanymi ziemniakami na patelni, tzw. krążki.

Polecam. Bardzo smaczne.

Smacznego