Babka ziemniaczana

Składniki:

  • 2kg ziemniaków z dużą zawartością krochmalu
  • boczek surowy i wędzony (50/50) 30 dkg
  • czosnek
  • cebula
  • majeranek nie za dużo
  • sól i pieprz
  • 2-3 jajka w całości

 

Ziemniaki po obraniu starkować. Odcedzić na sicie nadmiar wody. Wodę odstawić aby postał i wytrącił się krochmal.

 Pokroić drobno cebulę, boczek i podsmażyć na patelni.

Do startej masy ziemniaczanej dodać krochmal, bez wody, cebulę z boczkiem, czosnek i przyprawy oraz jajka.

Wymieszać. Można dołożyć 2-3 łyżki mąki pszennej

Blachę wysmarować smalcem. Posypać bułką tartą i wylać masę.

Na wierzchu można położyć cienkie plastry boczku

Piec ok. 1h w temp. min 180 stopni

Po przepisy, porady zapraszam również na grupę Wyroby Domowe

Smacznego