Carpaccio z jelenia
Na foto carpaccio z jelenia
Składniki:
– oczyszczona z błon polędwica z jelenia, sarny lub wołowa (młoda)
Posypka:
– suszone pomidory z zalewy olejowej (kilka sztuk 5 – 7 szt.)
– owoce kaparów
– pieprz marynowany czerwony
– pieprz marynowany zielony
– pąki kaparów marynowane
– sól do smaku
Sposób przygotowania:
Pomidory, kapary i pieprz posiekać dość drobno. Polędwicę obłożyć dość grubo przygotowana posypką (najlepiej się to robi na folii spożywczej) i szczelnie zawinąć.
Odłożyć do lodówki na 2- 3 dni, żeby mięso nabrało aromatu. Przed podaniem lekko podmrozić, żeby można było kroić bardzo cienkie plastry. Talerz posmarować oliwą dobrej jakości, ułożyć na tym plasterki Carpaccio (najpierw można położyć ukolę – jeśli ktoś lubi), posolić lekko, posypać kaparami , suszonymi pomidorami, pieprzem,… Podawać z cienkimi wiórkami masła lub oliwąJeśli nie zamierzamy zjeść w całości od razu można zamrozić i potem po lekkim odmrożeniu kroić.
Smacznego!