Na foto carpaccio z jelenia
Składniki:
- oczyszczona z błon polędwica z jelenia, sarny lub wołowa (młoda)
Posypka:
- suszone pomidory z zalewy olejowej (kilka sztuk 5 – 7 szt.)
- owoce kaparów
- pieprz marynowany czerwony
- pieprz marynowany zielony
- pąki kaparów marynowane
- sól do smaku
Sposób przygotowania:
Pomidory, kapary i pieprz posiekać dość drobno. Polędwicę obłożyć dość grubo przygotowana posypką (najlepiej się to robi na folii spożywczej) i szczelnie zawinąć.
Odłożyć do lodówki na 2- 3 dni, żeby mięso nabrało aromatu. Przed podaniem lekko podmrozić, żeby można było kroić bardzo cienkie plastry. Talerz posmarować oliwą dobrej jakości, ułożyć na tym plasterki Carpaccio (najpierw można położyć ukolę – jeśli ktoś lubi), posolić lekko, posypać kaparami , suszonymi pomidorami, pieprzem,… Podawać z cienkimi wiórkami masła lub oliwąJeśli nie zamierzamy zjeść w całości od razu można zamrozić i potem po lekkim odmrożeniu kroić.