Chipsy ze skórek – Chicharron, Pork Rinds
Składniki:
– skórki wieprzowe,
– sól,
– olej
Skórki najlepiej jak najcieńsze pociąć na paski i oczyścić z tłuszczu.
Następnie w dużym garnku z wodą (osoloną) gotować skóry ok 2h.
Pu ugotowaniu i wyjęciu z wody oraz lekkim ostygnięciu należy pokroić skórki na paski, a później kwadraciki. Tak przygotowane skórki suszymy w piekarniku lub suszarce do grzybów. Nie pieczemy. Dobrze suszy termoobieg i lekko uchylone drzwiczki.
Suszymy, aż skórki zrobią się twarde.
Teraz wysuszone skórki możemy przechowywać lub wykonać z nich chipsy – chicharron.
Rozgrzewamy olej np we frytkownicy i wrzucamy pojedynczo skórki, jak frytki.
Pęcznieją bardzo szybko. Podczas pieczenia w głębokim oleju dobrze jest je przewracaći zanurzać np. widelcem w oleju, aby całkowicie spęczniały. Po upieczeniu wykładamy nap na ręcznik papierowy celem zebrania tłuszczu. Można jeszcze dodatkowo jej osolić.
Smacznego.