Pasztet z jelenia
Składniki:
– 1,5kg mięsa z jelenia bez kości,
– 0,5kg tłustego boczku z dzika,
– wątroba z jelenia,
– płucka jelenia,
– nerka jelenia,
– serce jelenia,
– 2 duże cebule,
– podgrzybki suszone,
– pół bagietki,
– 3 jaja,
– 3 łyżki gęstej śmietany,
– pół łyżeczki tymianku,
– 1/4 łyżeczki mielonego jałowca,
– 1/4 łyżeczki rozmarynu,
– sól i pieprz do smaku,
– 4-5 czubatych łyżek smalcu domowego,
– kieliszek wytrawnego, czerwonego wina,
Mięso zalać winem i odstawić na noc do lodówki. Następni zemleć na sitki 2mm. Pozostałe mięsa sparzyć, pokroić w kostkę i zemleć na sitku 2mm razem z bułką. Dodać przyprawy oraz smalec i wino i kutrować lub zmiksować za pomocą malaksera.
Uzyskaną masą wypełnić foremki jednorazowe alu.
Wstawić do piekarnika nagrzanego do ok. 180-200 stopni. Nakryć folią alu i piec ok 1h.
Następnie wystudzić i wstawić do stężenia do lodówki.
Smacznego