Chrusty, czyli faworki

Zrobione dzisiaj przez moją mamę.

Składniki:

  • 300g mąki
  • 50g masła
  • 5 żółtek
  • kieliszek alkoholu
  • 2 łyżki kwaśnej śmietany
  • łyżka cukru waniliowego
  • szczypta soli
  • olej lub smalec
  • cukier puder do posypania

Żółtka ucieramy z cukrem waniliowym, dodajemy alkohol, następnie śmietanę, mąkę, masło i sól. Wyrabiamy ciasto, a następnie oklepujemy drewnianą łyżką lub wałkiem.

Dzielimy na porcje i rozwałkowujemy na jak najcieńsze plastry. Wycinamy paski, a w nich nacinamy otwory, przez które wywijamy chrusty.

Rozgrzewamy olej lub smalec i pieczemy chrusty w głębokim oleju. Można użyć do tego frytkownicy.

Po uzyskaniu złotego koloru wyjmujemy, kładziemy na papierowe ręczniki, a po ostygnięciu można posypać cukrem pudrem.

Po przepisy, porady zapraszam również do naszej grupy Wyroby Domowe

Książki z przepisami znajdziecie w księgarni wydawcy Świat Książki