Zrobione dzisiaj przez moją mamę.
Składniki:
- 300g mąki
- 50g masła
- 5 żółtek
- kieliszek alkoholu
- 2 łyżki kwaśnej śmietany
- łyżka cukru waniliowego
- szczypta soli
- olej lub smalec
- cukier puder do posypania
Żółtka ucieramy z cukrem waniliowym, dodajemy alkohol, następnie śmietanę, mąkę, masło i sól. Wyrabiamy ciasto, a następnie oklepujemy drewnianą łyżką lub wałkiem.
Dzielimy na porcje i rozwałkowujemy na jak najcieńsze plastry. Wycinamy paski, a w nich nacinamy otwory, przez które wywijamy chrusty.
Rozgrzewamy olej lub smalec i pieczemy chrusty w głębokim oleju. Można użyć do tego frytkownicy.
Po uzyskaniu złotego koloru wyjmujemy, kładziemy na papierowe ręczniki, a po ostygnięciu można posypać cukrem pudrem.