Namiastka tradycyjnego włoskiego pieczywa w polskim wykonaniu.
Składniki:
– 1 kg mąki pszennej ,
– 4 łyżeczki drożdży instant,
– 2 łyżeczki soli,
– 5 łyżek oliwy z oliwek
– ok. 550- 570 ml letniej wody
Sposób wykonania: W przeddzień planowanego pieczenia chleba należy przygotować bigę (zaczyn), używając do tego:
– 2 szk. mąki pszennej,
– 1 łyżeczka drożdży instant,
– ok. 240 ml. Letniej wody
Wszystkie składniki należy zagnieść, włożyć do miski, przykryć ściereczką i odstawić na ok. 8 godzin ( najlepiej na noc). Następnego dnia zagniatamy ciasto właściwe, używając do tego: całą bigę i pozostałe składniki (olej dodajemy pod koniec zagniatania). Ciasto musi być dość twarde, ale sprężyste i elastyczne.
Cisto przykryć ściereczką i zostawić do wyrośnięcia, aż podwoi swoją objętość (ok. 2 godz.). Po tym czasie ciasto ponownie wyrobić i znów zostawić do wyrośnięcia do czasu podwojenia objętości. Przy drugim wygniataniu można dodać do ciasta swoje ulubione dodatki: suszone pomidory, czosnek, bazylię, …
Po wyrośnięciu ciasto należy podzielić na 4 części i uformować z nich bochenki na kształt bułek. Bochenki nie powinny być wcale piękne i równiutkie, ale raczej powinny kształtem przypominać stary rozczłapany kapeć.
Bułki umieścić na blasze po 2 sztuki, oprószyć mąką, przykryć ściereczką i zostawić do wyrośnięcia (do podwojenia objętości – ok. 0,5 godz.). Piekarnik nagrzać do 230 st i piec ok. 15- 20 min. Przed włożeniem do piekarnika należy bułki naciąć ostrym nożem.
Najlepiej smakują jeszcze ciepłe z sałatką z pomidorów i mozarelli z dodatkiem czosnku, bazylii i oliwy z oliwek.
Smacznego!