Parówki wiedeńskie

Składniki:

  • wołowina 1,3kg
  • wieprzowina kl II 1,2kg
  • słonina 1kg
  • podgardle 1kg
  • lód lub lodowata woda 10%
  • paklosól 17/20g/kg
  • pieprz biały 1,5g/kg
  • kwiat muszkatołowy 0,5g/kg
  • kolendra 0,5g/kg
  • papryka słodka 2g/kg
  • imbir 0,2g/kg
  • kardamon 0,2g/kg
  • cebula prażona 2-3g/kg
  • mleko w proszku 20g/kg
  • jelita baranie

Mięso pokroić i zapeklować na sucho 48h. Lekko zmrożone mięso, słoninę i podgardle zemleć na sitku 2-3mm.

Następnie kutrować z dodatkiem lodu lub zimnej wody i mleka w proszku. W czasie kutrowaniua mięso mrozić lekko, aby utrzymać temp. farszu do 10 stopni.
Dodać przyprawy w czasie kutrowania masy i najlepiej lód.

Wymieszać dokładnie i napełnić ścisło jelita baranie, nie kolagenowe. Skręcać w parki.

Zawiesić na kijach wędzarniczych , osuszać i wędzić w temp. 60-70 stopni do momentu uzyskania koloru czerwonobrązowego.


Następnie parzyć w wodzie o temp 75 stopni do uzyskania wewnątrz temp ok 70 stopni (czyli ok. 6-8 min). Dalej schłodzić w zimnej wodzie. Po wystudzeniu parówki opłukać gorącą wodą, aby usunąć przylegający tłuszcz. Następnie wytrzeć parówki ręcznikiem.

Po przepisy, porady zapraszam również do naszej grupy Wyroby Domowe

Książki z przepisami znajdziecie w księgarni wydawcy Świat Książki

Smacznego