z 1929r
Przepis na podstawie książki kucharskiej z 1929r
Składniki:
- cynaderki wieprzowe ok. 1kg
- mąka
- masło
- 2-3 cebule
- 1 szklanka wody
- liście bobkowe
- ziele angielskie
- pieprz
- szklanka śmietany kwaśnej, gęstej
- koper, pietruszka
- sól
Cynaderki obrać z błon, z tłuszczu, namoczyć w wodzie. Następnie włożyć we wrzątek i obgotować. Zlać wodę, pokroić w plastry, obtoczyć w mące, nie solić. Zasmażyć cienko skrajane 2-3 cebule w łyżce dwóch masła. Obtoczone w mące cynadry (lub w bułce) położyć na sklarowane masło. Dusić pod przykryciem w rondlu potrząsając nim. Podlewać w czasie duszenia wodą lub bulionem warzywnym, dodać bobkowych liści, pieprzu i ziela angielskiego. Można dodać suszonych grzybów leśnych dla aromatu. Kiedy cynaderki będą miękkie tak, że łatwo dadzą się wziąć na widelec wlać ok. ½ – 1 szklanki śmietany, wymieszać ostrożnie, z lekka zagotować, posolić do smaku, podawać, posypać koprem, zieloną pietruszką i ogarnirować smażonymi kartoflami.