Jak my robiliśmy:
Do słoika włożyć oczyszczone główki młodego czosnku, nie przerośnięte i nie chińskie, hiszpańskie, …
Dodać koper, marchewkę, gorczyce, chrzan jak do ogórków kiszonych.
Przygotować zalewę 1-2 łyżki soli kamiennej na litr zimnej wody. Zalać i odstawić w temp pokojowej na min 5-7 dni, aby kisiło się.
Słoika nie zamykamy, tylko przykrywamy pokrywką . Sprawdzamy stopień zakiszenia (po 5 – 14 dniach), jeśli jest ok, czyli nam odpowiada przekładamy do słoiczków, wodę z kiszenia zlewamy i dodajemy do niej trochę zimnej wody.
Zagotowujemy zalewę i zalewamy ciepłą, nie gorącą zalewą czosnek. Zakręcamy słoiczki i odstawiamy w chłodne miejsce.
Na zimę będzie super. Tak przygotowany wytrzymuje jędrny nawet dwa lata.
Dzięki Włodku.
Książki z przepisami znajdziecie w księgarni wydawcy Świat Książki
Smacznego