Gofry z żeliwnej gofrownicy – jeszcze można takie kupić
Gofry pieczone na wsi na płycie kaflowej i jak to na wsi nikt nie bawi się w mierzenie i ważenie, więc przepis „na oko”, ale zawsze wychodzi.Oczywiście po pierwszych próbach powinno się go dostosować pod gusty i upodobania konsumentów
Składniki:
– 5 jaj,
– ok. 0,75 szk. cukru
– ok. 1 kg mąki,
– ok. 1 l mleka,
– 1 cukier waniliowy,
– 2 łyżeczki proszku do pieczenia,
– ok. 0,5 szklanki oleju rzepakowego
Sposób przygotowania: Jaja ubić ze szczyptą soli, cukrem waniliowym i cukrem. Następnie dodawać stopniowo przesianą mąkę i proszek dopieczenia oraz dolewać mleko. Na końcu dodać olej. Konsystencję ciasta należy regulować zależnie od potrzeb mlekiem lub mąką. Ciasto powinno mieć konsystencję śmietany, ale takiej lejącej a nie homogenizowanej. Gofrownicę dokładnie nasmarować tłuszczem (najlepiej sprawdza się słonina) i rozgrzać odpowiednio (tzn.: nie może być za mocno nagrzana bo ciasto spali się zanim się upiecze).
Nagrzaną wypełnić ciastem, tzn.: wleć tyle żeby wypełnić otwory.
Następnie ważna rzecz to wyczucie ile czasu musi się piec na każdej stronie, aby były równo upieczone i nie spalone z jednej strony.
Polecam, jeśli ktoś ma warunki.