SKŁADNIKI:
– golonka tylnia duża
Składniki do peklowania:
– sól kamienna 2 łyżeczki + peklosól 1 łyżeczka
– czosnek granulowany 1 łyżeczka
– pieprz naturalny czarny 10 ziarenek
– ziele angielskie 3 ziarna
– jałowiec 2 ziarna
– kolendra 1/2 łyżeczki
– gorczyca1/2 łyżeczki
– rozmaryn1/2 łyżeczki
– liść laurowy 2 szt.
– kardamon 1 pestka
– żelatyna jedna łyżeczka
Golonkę oddzielamy od kości, skórę oddzielamy od pozostałego mięska i kroimy na 3 duże kawałki pozostałe mięsko kroimy na kawałki wielkości 2 cm. Składniki do peklowania rozetrzeć dość grubo w moździerzu następnie doprawiamy skórę i mięsko wkładamy do miski przykrywamy folią wkładamy do lodówki i pozostawiamy na 24 godziny. po upływie tego czasy wyjmujemy z lodówki mieszamy posypujemy jedną łyżeczką żelatyny. Do woreczka foliowego wkładamy najpierw skórki po jednej z każdej strony w środek nakładamy pozostałe mięsko, zawijamy woreczek wkładamy do szynkowara dociskamy sprężynom i wkładamy na kolejne 24 godziny do lodówki. Po tym czasie wstawiamy szynkowar do garnka z wodą podgrzaną do 80 stopni i utrzymując taką temperaturę parzymy znajdującą się w szynkowarze golonkę przez 2 godziny (to bardzo ważne żeby temperatura była stała, zbyt wysoka spowoduje, że mięso będzie twarde). Następnie wyjmujemy szynkowar z wody i odstawiamy do wystygnięcia (NIE oblewamy go zimną wodą). Trwa to kilka godzin (ja przeznaczam na to studzenie całą noc), po czym wstawiamy całość do lodówki (na kilka godzin). I gotowe…
Podziękowania kol. Adamowi za przesłanie przepisu