Jajka wielkanocne inaczej
Wykonane przez mojego starszego synka Kubę.
Składniki:
– wydmuszki jaj,
– mięso kurczaka,
– warzywa np.: marchewka, zielony groszek, kukurydza, cebulka mała,…
– żelatyna
Sposób przygotowania:
Wydmuszki jaj mają otwór trochę większy z jednej strony.
Mięso kurczaka ugotować w małej ilości wody z przyprawami; wystudzić i rozdrobnić na kawałki.
Przygotować warzywa: jeśli są z zalewy, to dokładnie odsączyć , a jeśli mrożone, to ugotować i odsączyć.
Przygotować żelatynę według przepisu na opakowaniu (można rozpuścić ją w wywarze warzywnym- poprawia smak).
Wydmuszki napełnić warzywami i mięsem, a następnie zalać rozpuszczona żelatyną;
Pozostawić do całkowitego zastygnięcia. Następnie obrać skorupki.
Smacznego