Kiełbasa Linguica [Portugalia]

Porugalska kielbasa Linguica

Składniki:

– 5 kg karkówki wieprzowej

– sól 17g/kg

–  słodka papryka 3g/kg

– kolędra 2,5g/kg

– papryki ostra 1g/kg

– ziela angielskie 0,5g/kg

– cynamon 0,5g/kg

– mielone goździki 0,5g/kg

– czosnku surowy 10g/kg

–  ocet winny ok.20ml/kg

– jelita kal 26-28mm

Jest to kiełbasa szara, bez użycia saletry (soli peklującej)

Materiał wyjściowy pokroić w kostkę.

Zemleć na sitku 10-12mm.

Dodać wszystkie przyprawy i ocet i dokładnie wymieszać. Można dodać w trakcie mieszania wody w ilosci do ok. 5%.

Odstawić farsz na ok 1 godzinę w temp. pokojowej. Następnie jeszcze raz wymieszać i nabić w jelita kaliber 28mm (cienkie).

Osadzać ok. 1 h. Osuszyć w wędzarni i następnie wędzić w temp ok 40 stopni do uzyskania brązowego koloru i podnieś temp do 75-85 st i tak trzymać przez ok 1,5 do 2 godz., aż kiełbasa wewnątrz uzyska ok. 72st

Smacznego