Kiełbasa palcówka z gorczycą
Składniki:
- mięso wieprzowe kl. 4,5kg
- słonina 0,5kg
- peklosól 17-22 g/kg i sól
- pieprz 1,5 g/kg
- czosnek 3 g/kg
- gorczyca 3-5g/kg
- jelita wieprzowe
Mięso pokroić w kostkę 3x3cm zapeklować na sucho peklosolą. Słoninę również pokroić i zasolić solą. Odstawić w chłodne miejsce na dwa dni. Następnie mięso kl. I oraz słoninę rozdrobnić na szarpaku lub pokroić nożem. Dodać przyprawy i dokładnie wyrobić farsz. Napełnić wcześniej przygotowane osłonki. Powiesić na kije w przewiewny, ciepłym miejscu na 2-3 doby.
Ja przez pierwsze dni suszę kiełbasę w kuchni. Następnie wieszamy kiełbasę w wędzarni i wędzimy dymem o temp 30-40st max 1-2h.
Przenosimy do chłodnego pomieszczenia, gdzie będzie obsychała. Ja obecnie zostawiam kiełbasę w wędzarni i tam schnie oraz nabiera aromatu. Czas obsychania ok. 10-14dni. W trakcie tego procesu można jeszcze raz lekko wędzić kiełbasę.
Po przepisy, porady zapraszam również do naszej grupy Wyroby Domowe
Smacznego