Kiełbasa sycylijska

Kiełbasa sycylijska

w oparciu o przepis kol. Kuroka

Składniki:

– mięso wieprzowe kl. II (łopatka, karkówka) 5kg

– 2 łyżki goździków

– 1 łyżka tymianku

– 1 łyżeczka papryki słodkiej

– 3 łyżeczki papryki ostrej (ja dałem jedną)

– 2 łyżki pieprzu

– peklosól 18-22g/kg

Mięso zapeklować  na sucho 48h w lodówce. Następnie zemleć na sitku 6mm. Goździki zalać szklanką gorącej wody, poczekać aż się zaparzą. Do zmielonego  mięsa dodać przyprawy oraz wodę z goździków. Można dodać troszkę mielonych goździków. Wymieszać dokładnie. Napełnić kiełbaśnice i odwijać w wianki.

Wędzić po osuszeniu do uzyskania brązowej barwy. Następnie podpiekać w temp. ok. 80 stopni do uzyskania wewnątrz temp ok. 70 stopni.

Można też podpiekać bez termometru, jak ktoś nie ma. Kiełbasa będzie dobra jak ją weźmiemy w rękę i po chwili zaczyna parzyć. Metoda wymaga treningu.

smacznego