Kiełbasa wojskowa z 1952r.
Przepis zatwierdzony przez ówczesnego ministra. W smaku jest bdb. Polecam!
Składniki:
– wołowina II kl 2,5kg
– wieprzowina I kl 2kg
– wieprzowina II kl 5kg
– tłuszcz wieprzowy 0,5kg
– peklosól 17-20g/kg
– sól 18g/kg (tylko do tłuszczu – słoninki)
– pieprz naturalny 1g/kg
– czosnek świerzy 1g/kg
– jelita wieprzowe kal 30-38
Wszystkie rodzaje mięsa kroimy w kostkę i peklujemy na sucho 48h. Tłuszcz solimy.
Następnie wołowinę rozdrabniamy na sitku 2mm i kutrujemy lub używamy do tego blendera. Pozostałe mięsa i tłuszcz mielemy na sitku 8mm. Mieszamy dokładnie dodajemy przyprawy i napełnimy jelita.
Wędzimy na ogólnych zasadach, można na koniec podpiec.
Prosta i smaczna kiełbasa wg przpisu zatwierdzonego przez Ministra Przemysłu Mięsnego i Mleczarskiego z 01.09.1952r. do produkcji wyłącznie dla wojska.
Wydajność przeciętna 98%, zawartość wody w gotowym produkcie do 6%.
Smacznego