Składniki:
– boczniaki
– sól kamienna
– ziele angielskie, listek laurowy, pieprz, kolendra, gorczyca
– czosnek ząbki
– marchewka
Do garnka wlewamy dwa litry wody i wsypujemy 2 łyżki soli. Zagotowujemy i wkładamy grzyby. Muszą być zakryte w wodzie. Parzymy od zagotowania 7 minut.
Zalewa:
Litr wody 1 łyżka czubata soli. Zagotowujemy i studzimy.
Do słoika wkładamy grzyby, pokrojoną marchew. Dodajemy całe przyprawy i kilka ząbków czosnku oraz ewentualnie dodajemy korzeń chrzanu.
Zalewamy wszystko chłodną zalewą i odstawiamy na kilka dni. Czekamy, aż zacznie się kisić w temperaturze pokojowej. Można przyspieszyć ten proces dodając łyżkę stołową soku z domowych kiszonych ogórków.
Po zakiszeniu można przełożyć je do wyparzonych słoików i przechowywać w zimnej piwnicy.
Po przepisy, porady zapraszam również na naszą grupę Wyroby Domowe
Książki z przepisami znajdziecie w księgarni wydawcy Świat Książki
Smacznego