Składniki:
- podpiwek kujawski 1 opakowanie (słód jęczmienny, palony)
- woda 10 litrów
- cukier 500g
- drożdże świeże 5g
- kawa mielona 2 łyżki
Do garnka wlewamy 10 litrów wody, zagotowujemy i wsypujemy zawartość paczki. Można dodać dwie łyżki świeżo zmielonej kawy oraz kilka szyszek chmielu. Gotujemy 10 minut. Odstawiamy do wychłodzenia. Cedzimy przez gęsto sito. Gdy jest letni wsypujemy cukier i mieszając rozpuszczamy go.
Szklankę napełniamy w połowie letnim wywarem o temperaturze około 20-25 stopni Celsjusza. Dodajemy łyżeczkę cukru, rozpuszczamy go i wkładamy świeże drożdże. Mieszamy i czekamy, aż starter drożdżowy zacznie pracować, czyli zacznie się spieniać na powierzchni.
Przelewamy aktywny starter drożdżowy do pojemnika wywarem ze słodu. Mieszamy i odstawiamy na 2-3 doby w temperaturze otoczenia, przykrywając ścierką. Gdy podpiwek zacznie pracować zlewamy go do czystych butelek. Napełniamy w 2/3 objętości. Zakręcamy i odstawiamy na 1-2 doby, aby się nagazował. Butelki muszą być mocne i szczelne, ponieważ podczas gazowania wytwarza się tam spore ciśnienie. Świetnie nadają się do tego szklane butelki z drucianym zamknięciem.
Gdy smak jest nam odpowiadający, tj. napój jest mniej lub bardziej słodki i odpowiednio nagazowany, przenosimy butelki do chłodnego miejsca, lub lodówki. Zimno spowalnia proces fermentacji
W miarę czasu i im cieplej tym podpiwek robi się bardziej nagazowany i wytrawny.
Otwieramy zawsze powoli, ostrożnie i schłodzony, ponieważ zawartość potrafi wystrzelić na sufit!!!
Schłodzony podpiwek świetnie gasi pragnienie. Podpiwek jak każdy napój fermentowany zawiera alkohol do 2 %.
Po przepisy, porady zapraszam również na naszą grupę Wyroby Domowe
Książki z przepisami znajdziecie w księgarni wydawcy Świat Książki
Smacznego