Kiszone strzałki czosnku

Składniki:

  • młode pędy czosnku (strzałki)
  • pieprz czarny
  • koper kwiaty/nasiona
  • listek laurowy
  • ziele angielskie
  • korzeń lub liście chrzanu
  • gorczyca
  • papryczka chili (można pominąć)
  • sól kamienna
  • woda

Strzałki dzikiego czosnku powinny być młode, przed kwitnieniem. Starsze będą włókniste i twarde. Strzałki myjemy, zalewamy wrzątkiem, blanszujemy 3 min. Następnie wylewamy wszystko na sitko i schładzamy. Na dno słoika wkładamy przyprawy i dość ściśle układamy strzałki czosnku. Zalewamy przygotowaną zalewą.


 
Solanka


Do garnka wlewamy jeden litr wody, dodajemy przyprawy i 20-30 g soli. Zagotowujemy wszystko i odstawiamy do ostygnięcia.
 
Przyciskamy czosnek tak, aby był zakryty zalewą i odstawiamy na tydzień w temperaturze pokojowej. Po zakończeniu fermentacji przenosimy do chłodnego pomieszczenia lub zjadamy od razu

Po przepisy, porady zapraszam również na naszą grupę Wyroby Domowe

Książki z przepisami znajdziecie w księgarni wydawcy Świat Książki

Smacznego