Jagnie z tandoora

Składniki:

  • udziec jagnięcy lub jagnie
  • śmietana lub jogurt
  • ketchup
  • sól
  • olej
  • przyprawa: pieprz, kmin rzymski, kolendra, jałowiec
  • czosnek ząbki

Udziec szpikujemy czosnkiem w kieszonki zrobione nożem. Nacieramy solą, wkładamy do worka. Dodajemy przyprawy: pieprz, rozmaryn, jałowiec, łyżka miodu. Wlewamy 100ml wina czerwonego. Zamykamy torebkę i odkładamy do lodówki na 5 dni. Po tym czasie przygotowujemy marynatę z śmietany, ketchupu 1:1 plus olej, sól, przyprawy.

Udziec nacinamy w poprzek w kilku miejscach, nacieramy marynatą, odstawiamy na 1-2 godziny. Zawijamy w papier i folię. Pieczemy w tandoor, zdejmujemy folię i opiekamy.

Do tego ziemniaczki pieczone na szpadach. Natarte olejem i przyprawami, przełożone boczkiem.

Jak rozpalamy tandoor?

Po przepisy, porady zapraszam również na naszą grupę Wyroby Domowe

Książki z przepisami znajdziecie w księgarni wydawcy Świat Książki

Smacznego