Krupnioki wg. Arka

Krupnioki wg. Arka

– 4 wielkie golonki
– 2 kg surowego boczku
– 1/5 kg wieprzowej wątroby
– 0/5 kg skórek wieprzowych
– 3 kg kaszy gryczanej
– 3 cebule

Przyprawy
– 22 gr/kg soli
– 22 gr pieprzu na całość
– 22 gr majeranku na całość
– 11gr ziela angielskiego mielonego na całość
– 250gr suszonej krwi

W sumie wyszło 10 kg dobrego Krupnioka(Kaszanki)

Mięso gotujemy w jednym garnku do miękkości, nie używamy żadnych przypraw, następnie czekamy aż ostygnie i obieramy, skórki osobno, mięsko osobno. Mielimy skórki na jak najmniejszych oczkach,mięsko na średnich. Kaszę gotujemy w naszym rosole z gotowanego mięsa, suszoną krew rozpuszczamy we wodzie o tempr 25/30 stopni. Wątrobę kroimy w drobną kostkę ale surową, wszystko elegancko mieszamy doprawiamy i pakujemy w jelita. Parzymy w temper 75/80 stopni 60/80 minut,

Po parzeniu wieszamy na kije do ostudzenia w temper 6/8 stopni.

Materiały przesłane przez Arkadiusza Ciupka.