Magiczne ciasto hiszpańskie

Magiczne ciasto hiszpańskie


Przepis z kampermanii wg. roggera:

Składniki:
4 jaja w temp. pokojowej
łyżka wody
150 g cukru (dobre ¾ szklanki)
125 g rozpuszczonego masła lub margaryny (1/2 standardowej kostki)
115 g przesianej mąki (prawie szklanka)
1/2 litra letniego mleka
4 krople octu
esencja waniliowa (dałem cukier wanilinowy)

Żółtka zmiksować porządnie z cukrem (dla ułatwienia dodać łyżkę wody), dodać rozpuszczony np w mikrofalówce tłuszcz, mąkę i letnie mleko. Białka ubić z 4 kroplami octu, dodać do ciasta delikatnie mieszając – delikatnie ręcznie nie mikserem !!!


Masę wylać do formy 20×20 (nie większej) może być mniejsza bo będzie cienkie, piec w temp. 160 stopni przez godzinę.

Ciasto posypać cukrem pudrem, podawać dobrze schłodzone.

Szybkie i proste ciasto.