Smarówka boczkowa
Składniki:
– boczek wieprzowy
– cebula surowa 10% lub prażona
– czosnek 2-3g/kg
– majeranek 1g/kg
– pieprz 1-2g/kg
– papryka słodka 1g/kg
– peklosól 17-20 g/kg
Boczek zapeklować na sucho przez ok 2-3 dni w lodówce. Następnie wyjąć osuszyć i wędzić dymem o temp do max 50 stopni, do momentu uzyskania ładnego złotego koloru.
Po uwędzeniu boczek należy położyć do lodówki na 2-3dni. Następnie oskórować go i pokroić w kostkę.
Zemleć na sitku ok. 5mm.
Podczas mielenia dodać cebulę, czosnek i przyprawy dokładnie wymieszać.
Można zajadać od razu, ale lepiej na drugi dzień. Masą można napełnić słoiczki lub osłonki poliamidowe. Produkt do natychmiastowego zużycia lub zamrożenia.
Smacznego