Maślaki w zalewie
Składniki:
– maślaki lub inne grzyby
Zalewa:
– 3,5 szklanki wody
– 1 szklanka octu 10%
– 3 płaskie łyżki cukru
– 1,5 łyżeczki soli
– ziarna gorczycy,
– pieprz czarny,
– ziele angielskie,
– owoc kolendry,
– listek laurowy,
– nasiona kopru,
– marchew,
– cebulka.
Przygotowanie zalewy.
Wszystkie składniki zalewy włożyć do garnka i zagotować.
Grzyby oczyścić i wypłukać 2-3 razy. Wodę zagotować w dużym garnku i lekko osolić.
Przygotowane wcześniej grzyby wrzucić do wrzątku i ugotować.
Grzyby odcedzić na sitku.
Słoiki (najlepiej twist 0,3-0,4 litra) dokładnie umyć i wygotować, wkładając do wrzącej wody na ok 2-3 min.
Do przygotowanych słoików układać grzyby, a następnie zalać zalewą.
Słoiki wstawić do garnka z wodą i pasteryzować 30-40 min w temp. wrzenia.
Smacznego