Składniki:
– mięso wieprzowe IIkl. tłuste (np boczek),
– mięso wieprzowe kl. III (błony, golonka, itp.),
– peklosól 20g/kg,
– cukier 2g/kg,
– pieprz naturalny 1,5g/kg,
– papryka słodka 1g/kg,
– osłonki białkowe lub celofanowe takie w których można potem wędzić,
Mięso kroimy w kostkę i mielimy na sitku 3mm.
Mięso kl. III kutrujemy lub mielemy na sitku 3mm 3 razy. Mieszamy razem dokładnie i dodajemy pozostałe składniki oraz peklosól i cukier.
Wymieszaną masą napełniamy ściśle osłonki. Osadzamy ok 1-2 dni w temp. lodówkowej czyli ok 6 stopni.
(Metka na pierwszym planie).
Wędzimy zimnym dymem przez 2 dni po ok. 6-8h.
Po przepisy, porady zapraszam również do naszej grupy Wyroby Domowe
Książki z przepisami znajdziecie w księgarni wydawcy Świat Książki
Smacznego