Metka wieprzowa

Składniki:

– mięso wieprzowe IIkl. tłuste (np boczek),

– mięso wieprzowe kl. III (błony, golonka, itp.),

– peklosól 20g/kg,

– cukier 2g/kg,

– pieprz naturalny 1,5g/kg,

– papryka słodka 1g/kg,

– osłonki białkowe lub celofanowe takie w których można potem wędzić,

Mięso kroimy w kostkę i mielimy na sitku 3mm.

Mięso kl. III kutrujemy lub mielemy na sitku 3mm 3 razy. Mieszamy razem dokładnie i dodajemy pozostałe składniki oraz peklosól i cukier.

Wymieszaną masą napełniamy ściśle osłonki. Osadzamy ok 1-2 dni w temp. lodówkowej czyli ok 6 stopni.

(Metka na pierwszym planie).

Wędzimy zimnym dymem przez 2 dni po ok. 6-8h.

Po przepisy, porady zapraszam również do naszej grupy Wyroby Domowe

Książki z przepisami znajdziecie w księgarni wydawcy Świat Książki

Smacznego