Parówki cielęce
Pewnie nie spotykane w sklepach o takim składzie.
Składniki:
– cielęcina łopatka lub inne ścinki 6kg,
– wieprzowina II kl. 3kg,
– słonina wieprzowa 1kg,
– peklosól 17g/kg,
– pieprz biały 1,5g/kg,
– gałka muszkatołowa 0,3g/kg,
– czosnek 0,5g/kg
– 15% lodu lub lodowatej wody
Mięso pokroić w kostkę i zapeklować na sucho 48h, słoninę zasolić.
Mocno schłodzone mięso i słoninę zemleć na sitku 2-3mm. Następnie wymieszać razem i kutrować z lodem i przyprawami oraz dodatkiem mleka w proszku ok 50g/kg. Przy braku kutra zastosować blender kuchenny.
Wymieszać dokładnie i napełnić ścisło osłonki do parówek. Skręcać w parki.
Zawiesić na kijach wędzarniczych , osuszać a następnie wędzić w temp. 60-70 stopni do momentu uzyskania koloru czerwonobrązowego.
Następnie parzyć w wodzie o temp 75 stopni do uzyskania wewnątrz temp ok 70 stopni (czyli ok. 6-8 min). Dalej schłodzić w zimnej wodzie.
Smacznego