Pasztet wg. Basi
Przepis uzyskałam od swojej koleżanki Małgosi, ale źródłem jest tytułowa Basia… Obu serdeczne, dzięki, bo jest to najlepszy pasztet, jaki kiedykolwiek jadłam
Składniki:
– 0,8 kg łopatki
– 0,4 kg podgardla,
– 1 filet kurczęcy (można zastąpić królikiem),
– 15 dag wątróbek drobiowych,
– 2-3 marchewki średniej wielkości,
– 10 dag selera,
– 1 korzeń pietruszki.
Sposób przygotowania:
Mięso pokroić w grube kawałki i lekko obsmażyć na gorącym tłuszczu. To samo zrobić z warzywami.
Wszystkie składniki włożyć do garnka lekko podlać wodą, dodać listek laurowy, ziele angielskie i pieprz. Wszystko dusić do miękkości na małym ogniu.
Wystudzić i zemleć. Do otrzymanej masy dodać:
– 3 jaja,
– 1 łyżkę bułki tartej,
– startą gałkę muszkatołową, sól, pieprz
Jeśli masa jest sucha należy dodać trochę wywaru, który pozostał po gotowaniu mięsa i warzyw. Można dodać pieczarki i inne warzywa według własnych upodobań albo np.: płatki migdałowe.
Masę przełożyć do keksówki.
Piec 40 – 45 min. W temp. 180 st.
Smacznego