Wykonany na podstawie koguta z zagrodowego systemu chodowli, czyli prawdziwego wiejskiego.
Mięsko z rozbioru nadaje sie do przerobienia na mielone, kiełbasy, wędzenia a korpus, kości i podroby na rosół.
Kogu doś pokaźnej wagi:
Kładziemy koguta na plecach nogami do siebie i zaczynamy od wykrawania ud. Nacinmy od strony grzbietwej prowadząc ostry nóż po kości korpusu. Przecinamy aż do stawu biodrowego z przodu:
Odchylamy udu i przecinamy staw biodrowy. Czasem trzeba użyć siły aby go przełamać:
Udo z podudziem mamy gotowe.
Teraz trybujemy udo i podudzie z kosci:
Następnie odcinamy ruchem okrężnym skrzydło w stawie “barkowym”.
Dalej zdejmujemy skórę z piersi:
Tak wyglądają obie piersi przed filetowaniem:
Następnie wykrajamy obie piersi prowadząc nóż po kościach korpusu:
Otrzymujemy gotowy korpus, czyli porcje rosołową, którą możemy jeszcze podzielić na mniejsze części:
Następnie odcinamy szyję:
i gotowe:
Teraz można zaczynać pracę nad wyrobami, ale o tym za chwilę