Rozbiór drobiu

Wykonany na podstawie koguta z zagrodowego systemu chodowli, czyli prawdziwego wiejskiego.

Mięsko z rozbioru nadaje sie do przerobienia na mielone, kiełbasy, wędzenia a korpus, kości i podroby na rosół.

Kogu doś pokaźnej wagi:

Kładziemy koguta na plecach nogami do siebie i zaczynamy od wykrawania ud. Nacinmy od strony grzbietwej prowadząc ostry nóż po kości korpusu. Przecinamy aż do stawu biodrowego z przodu:

Odchylamy udu i przecinamy staw biodrowy. Czasem trzeba użyć siły aby go przełamać:

Udo z podudziem mamy gotowe.

Teraz trybujemy udo i podudzie z kosci:

Następnie odcinamy ruchem okrężnym skrzydło w stawie “barkowym”.

Dalej zdejmujemy skórę z piersi:

Tak wyglądają obie piersi przed filetowaniem:

Następnie wykrajamy obie piersi prowadząc nóż po kościach korpusu:

Otrzymujemy gotowy korpus, czyli porcje rosołową, którą możemy jeszcze podzielić na mniejsze części:

Następnie odcinamy szyję:

i gotowe:

Teraz można zaczynać pracę nad wyrobami, ale o tym za chwilę

Po przepisy, porady zapraszam również do naszej grupy Wyroby Domowe

Książki z przepisami znajdziecie w księgarni wydawcy Świat Książki

Smacznego