Kiełbasa prowansalska z koguta
Składniki:
– mięso z koguta ze skórą białe i ciemne 1kg,
– słonina wieprzowa 0,2kg,
– peklosól 17g/kg,
– sól 17g/kg
– zioła prowansalskie 5g
– pieprz czarny mielony 1,2g/kg,
– łyżka oliwy z oliwek,
– 2 łyżki soku z cytryny,
– jelita wieprzowe kal. 28mm.
Mięso sklasyfikować. Skórę, słoninę i ścięgna zasolić. Mięso pokroić w kostkę i zapeklować 24h.
Następnie mięso wymieszać z ziołami, oliwą i sokiem z cytryny i zemleć na sitku 8-10mm. Słoninę zemleć na sitku 6mm.
Skórki i ścięgna zemleć na sitku 3mm i skutrować lub zemleć 2-3 razy.
Połączyć otrzymany farsz ze skórkami i wymieszać.
Napełnić jelita odkręcając kiełbaski ok. 10-12 cm.
Wędzić ciepłym dymem do uzyskania barwy jasno brązowej.
Parzyć w wodzie o temp. ok 75-78 stopni do uzyskania wewnątrz temp 72-74stopnie.
Studzić. Prowansalska to ta z lewej i druga od prawej. Pozostałe to kabanosy i wiejska.
Po przepisy, porady zapraszam również do naszej grupy Wyroby Domowe
Książki z przepisami znajdziecie w księgarni wydawcy Świat Książki
Smacznego